12 Mart 2015 Perşembe
AYASOFYA MÜZESİ
Ayasofya eski çağlarda bile dünyanın sekizinci harikası olarak kabul edilen bir mimaridir. İstanbul‘un en turistik yapılarından olan müze bu gün de en önemli müzelerin başını çekmektedir. Yapıldığı 360 yılından beri onca badire atlatan yapı birçok kez yenilenmiş ve bugüne kadar gelmiştir.Ayasofya bugün bildiğimiz mimari özelliklerine büyük ölçüde üçüncü inşasında kavuşmuştur. Binanın inşası dönemin en büyük mimarlarına bırakılmıştır. 532 yılında temelleri atılan kilise uzun süre bölgenin en büyük ve en gösterişli binası olarak zirvede kalmıştır. Kilise 1453 yılında Osmanlı Devleti’nin İstanbul’u almasıyla camiye çevrilmiştir. Bugün müze olarak halka açık olan tarihi yapı hem İslam hem de Hristiyan dünyasından önemli izler taşır.Toplu taşıma tercih edilmişse tramvay her koşulda Ayasofya yolunda kullanılması zorunlu bir araçtır. Bağcılar ve Kabataş arası çalışan tramvaydan Gülhane veya Sultanahmet duraklarında inilmesi müzeye ulaştıracaktır. Tramvaya uzak bir noktadan geçecekseniz Eminönü otobüsleri ile tramvay aktarması da yapılabilir. İstanbul’un her bölgesinden Eminönü istikametine otobüs bulabilirsiniz. Bununla beraber Anadolu yakasından vapurla Eminönü tarafına geçip buradan tramvaya binmek mümkündür. Halkalı Sirkeci Banliyö Treni de Eminönü tramvay durağına ulaştırmaktadı
9 Mart 2015 Pazartesi
BALIĞIN FAYDALARI
Balık Faydaları Nelerdir?
Diyetlerin başlıca yiyecekleri arasında olan, yazın özellikle tatilde ızgara olarak tüketilen balık, birçok kişi tarafından sevilerek tüketilir. Bu leziz yiyecek sağlık açısından da oldukça faydalıdır. İşte balığın faydaları:
Herkesin de bildiği gibi yüksek oranda omega 3 yağı içerir.
Önemli miktarda A, B2, B3, B12, D ve E vitaminleri ve folik asit, fosfor, kalsiyum, sodyum, selenyum bulundurur.
Bol miktarda protein barındırır.
Uzmanlara göre haftada en az 2 veya 3 kez bu leziz yiyeceği tüketmek gerekir.
Beyin için oldukça faydalıdır. Beyin fonksiyonlarının geliştirilmesine katkı sağlar.
Kan basıncını düşürür.
Kalp ritmini düzenler. Kalp krizi riskini azaltır. Kalp ritmini düzenlemeye yardım eder.
Alzheimer’ı önlemeye yardımcıdır.
Güçlü bir antioksidandır.
Arterit rahatsızlığını önler.
Kemiklerin güçlenmesine yardım eder.
Zihin yorgunluğunu giderir.
Bağışıklık sistemini güçlendirir. Hastalıklara kolay yakalanma riskini azaltır.
Sinir sistemi için de fayda sağlar.
Kan şekeri seviyesini düzenler. Bu yüzden şeker hastaları için yararlıdır.
BalıkÖmrün uzamasına yardım eder.
Diyet ürünü olarak da kullanılabilir. Zayıflamak ve kilo vermeye yardım eder.
Vücuttaki toksin seviyesini düşürmeye yardım eder.
Kolesterolün dengelenmesinde etkili rol oynar.
Haftada birkaç kez tüketmek, felç riskini %6-12 arasında düşürür.
Hipertansiyon yani yüksek tansiyon hastalığına yakalanma riskini de azaltır.
Kalp ve damar rahatsızlıklarının engellenmesine yardım eder. Damarları temiz tutması sayesinde kalp hastalıkları riski de azalmış olur.
Nöronları beslediği için beyne fayda sağlar. Beyin için oldukça yararlıdır.
Kansere yakalanma riskini azaltır. Özellikle meme kanserine yakalanma riskini azaltır.
Vücuttaki yağ birikimini önlediği için obeziteyi engeller.
Büyüme ve gelişmeye katkı sağlar.
Yaşlı insanlar, çocuklar, hamile ve emziren kadınlar bolca balık tüketmelidir.
Astımlı hastalar da bol miktarda tüketmelidir.
Herkes tarafından bilinen başka bir özelliği de gözlere olan faydasıdır. Balık göz sağlığına büyük fayda sağlar.
BALIGIN TAZE OLUŞU NASIL ANLAŞILIR.
Satın alırken balığın gözlerinin parlak ve lekesiz, solungaçlarının kırmızı-pembe, pulları ve yüzgeçlerinin diri, derisinin gergin olmasına dikkat etmek gerekir. Ayrıca, balığın sert etli kısmına parmak ile basıldığında parmağın bıraktığı izin hemen düzelmesi gerekmektedir. Konserve balık satın alırken, mutlaka etiket bilgiler okunmalı, son kullanma tarihine, kutuda delik ve hasar olmamasına dikkat edilmeli."
1.Taze balığın gözleri parlak ve dışa bombeli olur. Balık tazeliğini yitirmeye başlayınca gözleri buğulanmaya başlar ve daha sonra içeri çöker.
2.Taze balığın derisi gergin ve parlak olur. Pulsuz balıklarda bayatlamaya başladıkça derisinin parlaklığı azalır ve özellikle karın tarafında buruşmalar meydana gelir. Taze balığa parmakla dokununca meydana gelen çukurluk anında düzelir. Halbuki bayatlamış balıklarda bu iz kalır. Balığın parlaklığıyla yetinmemek gerekir. Çünkü tezgahtaki balıklara devamlı su serpildiği için parlak görünebilirler.
3.Taze balığı başından tutup kaldırınca kuyruğu aynen tepsideki gibi dimdik kalkar. Halbuki bayat balığı bu şekilde kaldırınca kuyruk kısmı aşağı doğru sarkar.
4.Taze balığın solungaçları canlı kırmızı olur. Balık bayatladıkça bu renk değişir. Ancak bazı balıkçıların solungaçları kırmızı mürekkep ile boyadıklarını belirtmek lazım. Solungaçlardan aşağı doğru akan kırmızı sıvıyı çok kişi kan zannederse de aslında bu mürekkeptir. Böyle bir aldatmacaya başvuran tezgahtan kesinlikle balık alınmamalıdır.
5.Taze balık hemen hemen kokusuzdur. Bayatlamaya başlayınca asit kokusu yaymaya başlarlar.
6.Pullu balıkların pulları tazeyken vücuda sıkıca yapışıktır. Elimizi kafadan kuyruğa doğru sürtünce pulların gelmemesi gerekir.
MART AYINDA HANGİ BALIK TÜKETİLMELİ
Mart ayında gümüş, izmarit, mezgit, kalkan, mersin, kaya balığı, mezgit, kefal, levrek, yayın balıkları lezzetli ve bol bulunan balıklardır. Özellikle kalkan, levrek ve kefal mart ayında hem bol hem de çok lezzetlidir. Martta uskumru çiroz olmaya başlamıştır.
DENİZ DEYİNCE AKLIMA BALIK GELİYOR.
Enerji değerleri balığın bileşimindeki yağ miktarına göre değişir. Yağlı balıkların enerji değeri yağsız balıklara oranla daha yüksektir. Balık, protein açısından son derece zengindir. 100 gram yağlı balık yaklaşık 20 gram, yağsız balık ise 10 gram protein içerir. Vücudumuz, içerdiği iyi kaliteli proteinin, %93’ünden faydalanır. Bu oran kırmızı etlerde ve diğer beyaz etlerde daha düşüktür. Balıkların yağında doymamış yağ asitleri diğer hayvan yağlarından daha fazladır. Kılçıkları ile birlikte yenildiğinde iyi bir kalsiyum kaynağıdır. Ayrıca A, B1, B2 ve D vitaminleri ile fosfor, çinko, iyot mineralleri açısından da zengin kaynakların başında gelir. Orta yağlı 100 gram balık yaklaşık 150 kalori içerir. Balık yağında bulunan n–3 yağ asitlerinin sağlık açısından önemli etkileri yapılan çalışmalarla bildirilmektedir.
Kırmızı et yerine balığı daha sık tüketen toplumlarda koroner kalp hastalığı daha az görülmektedir. Balık tüketimi ayrıca hiper tansiyon, alzaimer, romatoidartrit gibi hatalıklarda çok iyi gelir.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)