http://www.facebook.com/group.php?gid=26274968604

9 Mart 2015 Pazartesi

DENİZ DEYİNCE AKLIMA BALIK GELİYOR.

Enerji değerleri balığın bileşimindeki yağ miktarına göre değişir. Yağlı balıkların enerji değeri yağsız balıklara oranla daha yüksektir. Balık, protein açısından son derece zengindir. 100 gram yağlı balık yaklaşık 20 gram, yağsız balık ise 10 gram protein içerir. Vücudumuz, içerdiği iyi kaliteli proteinin, %93’ünden faydalanır. Bu oran kırmızı etlerde ve diğer beyaz etlerde daha düşüktür. Balıkların yağında doymamış yağ asitleri diğer hayvan yağlarından daha fazladır. Kılçıkları ile birlikte yenildiğinde iyi bir kalsiyum kaynağıdır. Ayrıca A, B1, B2 ve D vitaminleri ile fosfor, çinko, iyot mineralleri açısından da zengin kaynakların başında gelir. Orta yağlı 100 gram balık yaklaşık 150 kalori içerir. Balık yağında bulunan n–3 yağ asitlerinin sağlık açısından önemli etkileri yapılan çalışmalarla bildirilmektedir. Kırmızı et yerine balığı daha sık tüketen toplumlarda koroner kalp hastalığı daha az görülmektedir. Balık tüketimi ayrıca hiper tansiyon, alzaimer, romatoidartrit gibi hatalıklarda çok iyi gelir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder